söndag 9 augusti 2009

växtfärgning 2

tidigare i somras växtfärgade jag ihop med några andra garnnördar och igår var det dags igen. Denna gång var det främst färgning med indigo som gällde, men vi färgade även lite med krapp. Det roliga med indigo är att färgen oxiderar fram när man tar upp garnet ur färgbadet, så man kan se hur förändringen sker :-). Att det bara tar upp till tio minuter i färgbadet är också bra, det är lite drygt att vänta en timma på att garnet ska dra åt sig färg som man får göra med de flesta andra färger.

Här är garnet som vi har förberett för färgning. En del är sådant som redan är färgat i förra omgången och som ska färgas över med indigo för att få en annan färg.

Här kan man se hur ett gult garn (färgat med björk) blir när man färgar över med en ganska svag indigo. På första bilden kan man se hur garnet såg ut direkt ur grytan och på nästa bild har det skiftat över i grönt.

Här är några av de första härvorna vi färgade, de båda röda härvorna är krappfärgat före/efter bad i indigo. Den vänstra är inte överfärgad. Det blev en lite mer behaglig och lättanvänd färg efter att den hade fått ett indigobad.
Här har det kommit upp lite fler härvor på tork.
För att få ur vattnet centrifugeras gernet, notera färgmatchningen på kläder och garn ;-)
Ännu lite mer garn har kommit upp på tork.


Min lilla garnsamling efter en härlig dag.

Jag har inga planer för de här garnerna, antagligen blir det lite mer färgning innan jag har tillräckligt med nyanser för att kunna matcha ihop något snyggt.

1 kommentar:

Anonym sa...

oh, vilka härliga garner.